Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 12:08 - ОСНОВЕН ТЕКСТ 2
Автор: raa321 Категория: Други   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



 ОСНОВЕН ТЕКСТ 

"Великите мисли идват от сърцето"

Китайска поговорка 

 

Указания  Как да използвате основния текст 

Петдесет и двете учения, които следват, съставляват основния текст на "Целебни слова". Всеки урок се състои от три части:  

1) Размишление - кратък пасаж предлагащ мисли и разсъждения на определена тема или житейска случка. Всяко едно размишление носи своето послание, предлага ви подкрепа, утеха, проникновение и разбиране. 

2) Серия от твърдения - позитивни мисли и идеи, които при повтаряне ще ви помогнат да трансформирате негативните си убеждения и схващания. За онези наши читатели, които не са запознати с твърденията, в предната глава е разгледана най-общо тяхната същност и начин на използване.

3) Цитат - той обобщава същността на урока.  Макар, че можете да изчетете пасажите на един дъх, като роман, мислете за книгата  като за сборник с отделни учения, всяко едно от тях носи собствена поука и може да се разглежда отделно от другите.        

 

Избор на пасаж 

Когато сте готови, изберете си удобно местенце където и да се намирате. Ако често медитирате мястото за медитация е подходящо за целта, използвайте него. Ако пък не, усамотете се някъде, където никой няма да ви безпокои за известно време. Следва изборът на пасаж. Хората избират текста по най-различни начини. Ето някои идеи, които можете да вземете предвид: 

1) Започнете от първия пасаж и четете подред. Тъй като пасажите са общо петдесет и два, можете всяка седмица в продължение на една година да съсредоточавате вниманието си върху един от тях.

2) Прегледайте съдържанието и си изберете някоя тема най-точно отразяваща важен проблем, пред който сте изправени. 

3) Отворете книгата наслуки и четете.  Последният метод се нарича "гмуркане", и ми е любим. Открих, че винаги неизменно отварям на урока, който е най-подходящ за мен в този момент.  Опитайте и вие и ще видите! 

Вече сте избрали своя пасаж, сега може би ще усетите потребност да изречете кратка молитва или обръщение, което да настрои съзнанието ви за възприемане на прочетеното. Предлагам ви един пример: С навлизането в това размишление, потвърждавам, че Божественото присъствие изпълва тялото, съзнанието, сърцето и душата ми.  Извисен до това свръхзнание, сега възприемам необходимите ми в този момент мъдрост, съвет и изцеление. Сега хвърлете поглед на размишлението, твърденията и цитата. Те са замислени да функционират като едно цяло, затова можете да ги четете подред. Но не е изключено някоя от частите да ви хареса повече от другите. Нека вашата интуиция ви бъде водач и да ви насочва към думите, от който най-силно се нуждаете.  Нека съзнанието ви се разтвори за плодовете на духа - мисли на мир, утеха, спокойствие и радост. Възможно е да изживеете и едно усещане за яснота, особено в случай, че използвате този процес, за да търсите насока или съвет по някой въпрос. По някое време може да ви се прииска да запишете прозренията си в отделна тетрадка или дневник. Ако получите вдъхновение да творите сам твърдения, записвайте ги на определените места в тази книга или в собствена тетрадка/дневник. 

 

Как да отговаряте на отрицателните емоции 

Понякога от дъното на подсъзнанието изплуват стари чувства и мисли представлявали в миналото неразрешени и болезнени преживявания. Ако това се случи и започнете да чувствате безпокойство, пуснете надигащите се чувства да нахлуят във вас и ги изживейте. В повечето случай след време силата им отслабва. Изживяването и освобождаването от задържаната мъка са част от оздравителния процес. Ако обаче мислите и чувствата, които изплуват са много неприятни потърсете помощта на приятел, посъветвайте се със специалист или психотерапевт, за да можете да превъзмогнете непреодоляните чувства.

Съществуват много такива обучени "водачи", които предлагат знанията и опита си в помощ на вашето пътуване на промяната.

Вдъхновяваща дискусия за ролята на психотерапията като средство за духовно развитие се съдържа в книгата на М. Скот Пек "Най-малко пътуваният път". 

 

Висшата сила  В размишленията, които следват се говори за някаква висша сила. Наричаме този разум с много имена: "Бог", "Висша сила", "Дух", "Просветление", "Космическо съзнание", "Божествена промисъл", "Творец", "То", "Вселена", "Провидение", "Вечен разум", "Аз-ът" или "Висшето Аз"".  Тъй като има много начини да опишем  тази космическа енергия,  свободни сте да мислите с езика на онези термини, които са най-приемливи за вас. Ако сте получили традиционното възпитание думата "Бог" ще  звучи най-добре. Ако, от друга страна, въставате срещу това възпитание или сте израснали в светски дом, ще се чувствате по-удобно, ако изберете неутралното "Висше Аз" или "Вечен разум".  Но запомнете най-важното - тези термини са използвани за описанието на една субстанция, надхвърляща всички думи, мисли или схващания, които имате. Вселената е разумна, любяща и разбираща. В следващите страници ще имате възможността директно да познаете онази част от вашето "аз", която може да насочи, упъти и изцели живота ви. Приемете с цялата си душа това вътрешно знание. То е там за да ви служи.


Следва продължение с основните текстове. Всеки ден ще публикувам по един основен текст . Благодаря ви за посещенията които правите.


Тагове:   текст,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raa321
Категория: Други
Прочетен: 98187
Постинги: 182
Коментари: 28
Гласове: 207
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930